Včielkový piatok - dopoludnia

14.06.2013 09:00

Na dnešný deň sme sa všetci veľmi tešili. Na prvej hodine sme vyhodnotili ešte posledné olympiády a potom sme netrpezlivo čakali na uja včelára - Christiánkovho ocka. Keď priniesol do našej triedy veľký stroj, všetci sme tipovali, čo by to mohlo asi tak byť. Kým ponosil do našej triedy včeliu rodinku s domčekom a včelárskym náradím, zvedavo sme pozorovali všetko nové. Ani vydýchnuť sme mu nedali a hneď sme ho zahrnuli otázkami: "Ujo, čo je toto?"

Christiánkov ocino je nielen včelár, ale aj skvelý rozprávač. Pozorne si vypočul všetky naše zážitky so včielkami i naše zvedavé otázky, na ktoré trpezlivo odpovedal. Život včielok je nesmierne zaujímavý, ich pracovitosť a usilovnosť im môžeme len závidieť. Na vlastné oči sme videli včeliu kráľovnú, trúda i robotnice. Nazreli sme do ich domčeka, ktorý sme mali tiež v triede. Ujo nám vysvetlil načo sú v úli rámiky a ako včielky stavajú plásty. Už vieme nielen to, čo je včelí vosk, ale videli aj držali v rukách propolis. Najviac sme sa tešili na medík, ktorý sme videli priamo v rámikoch. Nestačili sme sa čudovať, ako sa z nich dostáva von. Keď sa medomet roztočil, celou triedou sa šírila nádherná medíková vôňa. Toto bol ten najlepší med na svete. Voňal včielkami. 

Ďakujeme včielky za vašu námahu, vytrvalosť, usilovnosť a obetavosť. Váš medík je nielen vynikajúci, ale aj zdravý.

Naša veľká vďaka patrí ujovi včelárovi, Christiánkovmu ocinovi, ktorý si našiel čas pre nás, priniesol nám do triedy kus včelieho kráľovstva, ukázal nám kúsok včelárskej roboty a nebál sa našich otázok. ĎAKEJEME :-)