Exkurzia v Turčeku

15.04.2013 00:00

Dnes sme zistili, odkiaľ prichádza voda do našich vodovodných kohútikov! A vieme aj to, čo musí cestou "preskákať", aby sme my všetci mohli doma pokojne otočiť kohútikom (vodovodným). Na prvý pohľad veľmi jednoduché, ale teraz Vám môžeme povedať, že také jednoduché to predsa len nie je. Dnes sme sa o tom na vlastné oči, uši i nos presvedčili.
Videli sme vodnú nádrž v Turčeku, ktorá je zásobárňou pitnej vody pre veľké územie a aj pre nás. Najprv sme si prezreli hrádzu a nádrž zvonku. Ešte zamrznutá vodná hladina ukrýva veľa zaujímavostí. Napríklad svoju unikátnu hĺbku 57m, čím má rekord najhlbšej vodnej nádrže na Slovensku. Mnoho rôznych snímačov, ktoré monitorujú vodu na prítoku i v nádrži, ďalej pstruhy, ktoré sú tu umelo nasadzované na kontrolu vody, ktorú nie je možné vykonať pomocou prístrojov, ba i vodnú elektráreň. Po vonkajšej prehliadke sme pozerali na prácu počítačov, ktoré všetko okamžite zaznamenávajú a snímajú.

A potom prišlo veľké prekvapenie! Čakala nás prehliadka v útrobách hrádze! Po mnohých schodoch (ujo hovoril, že ich je 400) sme sa dostali až na samotné dno nádrže! Bolo to riadne vzrušujúce! Snímače tu zaznamenávajú priesaky vody, voda tečie popri schodoch, voda tečie zo stien, voda za mohutným múrom vedľa nás, ... všade voda ...
Cesta vody z nádrže je sledovaná na každom kroku, a sledovali sme ju aj my ďalej do úpravovne vody. Ujo nám ukázal na počítači aj náš rezervoár na Šibeničnom vrchu, dokonca aj množstvo a kvalitu vody v ňom. No kým tam príde, musí absolvovať rôzne čistiace procedúry a zvládnuť cestu i cez pieskové filtre dovezené z českých Karlových Varov. V čistej a priezračnej vode sme mali chuť sa vykúpať. No keď sme zistili, že tam má voda asi 3°C, hneď nás prešla chuť. Na konci prehliadky sme v odkalovacom zariadení videli, čo všetko vo vode bolo. No povieme vám, nebyť tohoto dôležitého pracoviska, asi by nám "čistá" voda tak nechutila.
Cesta vody do našich príbytkov je veru zložitá a dnes už vieme, odkiaľ a ako k nám prišla.

Viac foto po kliknutí na obrázok, alebo vo Fotogalérii 2. ročník